Sta je SEO optimizacija sajta?

SEO optimizacija je nista drugo vec raklama i marketing. Za pocetak je neophodno sagledati i objasniti na prostom primeru zbog cega je potrebno da Vas sajt bude optimizovan. Uzmimo na primer da se Vi bavite izradom sajtova. U startu je potrebno proceniti kako treba da glasi naziv domena.

Naziv domena veoma bitan

Usled prevelike konkurencije, sajtovi koji imaju dobro odradjenu SEO optimizaciju, a u svom nazivu nemaju sadrzanu kljucnu rec, sve dok za konkurenciju ne dobiju sajt koji takodje ima dobro odradjenu optimizaciju a za razliku od njih svom nazivu domena sadrzi kljucnu rec moze da bude pozicioniran na prvoj poziciji. Znaci za pocetak treba se pozabaviti odabirom naziva domena koji mora sadrzati kljucnu rec.

Google keyword – kljucne reci na sajtu

Odabir kljucnih reci za domen i sajt

Za pocetak moj savet je da se okrenemo gigantu marketinga Google-u. Ova kompanija je izbacila kavalitetne alate koji Web developer-ima i osobama koje se bave samo marketingom ( na internetu ) pomazu da se odluce i sastave kvalitetne keywords. Alat se zove Google AdWords: Keyword Planner. Ovaj alat nam pomaze tako sto pomocu njega “varijacijama” reci kao npr. (“izrada sajta”, “izrada sajtova”, “izrada web sajtova”) procenimo koja fraza (keyword) ima najvecu posecenost, a ujedno najmanju konkurenciju. Zbog toga je bitna SEO optimizacija i nas tim je pravi izbor za Vas.

Google AdWords – Keyword planner

Da bi smo ispitali ucestalost pretrage po izbranim frazama najbitnije je da odaberemo lokaciju koju bi pretraga trebalo da pokriva. U ovom slucaju izabracemo nasu republiku (Srbija). Kad smo izabrali lokaciju pokusavamo kombinacijom kljucnih reci da odaberemo koji keyword – kljucna ili kljucne reci bi nam najvise odgovarale. Po mojoj proceni najbolje bi bilo da to bude fraza “izrada sajta ili izrada sajtova” . Potebno je pronaci neki naziv domena koji ce sadrzati ovu frazu.

Brzina sajta

Ukoliko se desi da klijent prilikom pretrage naidje na Vas sajt i odluci se da klikne na link u pretrazi, vi da bi ste ga zadrzali na sajtu morate da ispunite sledece obaveze:

  • Stranica ne bi trebalo da se ucitava sporije od 2 sekunde
  • Prilikom otvaranja sajta potrebno je nesto da klijentu privuce paznju
  • Prva dva scroll-a na dole i on bi trebalo da naidje na usluge ili cenovnik vasih usluga (ako je to u pitanju)
  • imajte u vidu da korisnik ukoliko za period od 3-5 sekundi ne naidje na podatak koji mu je potreban vraca se na ponovnu pretragu i trazi dalje

Sajt mora da bude za prilagodjen svim velicinama pametnih telefona

Ovo je veoma bitan korak, jer Vi kao pruzalac usluga ili prodavac morate da imate internet prezentaciju ili stranicu koja je prilagodljiva svim velicinama displeja. Uzevsi u obzir to da je nagli razvoj informacionih tehnologija doveo do toga da je upotreba pametnih telefona u porastu morate razmisljati i o tome. Jer danas bilo ko od nas cim mu zatreba neka informacija a nema koga da pita “ASK GOOGLE”. Znaci gore smo pomenuli 2-3 scroll-a i ukoliko potencijalni klijent ne naidje na nesto interesantno on napusta vas sajt. Zato je osim brizine ucitavanja bitan faktor i responsive vase internet stranice.

Uz kljucne reci i brzinu potrebne su i slike

Slike su takodje veoma bitne za rangiranje vaseg sajta prilikom pretrage. Ne samo slike kao slike vec i alt tagovi. Alt tagovi opisuju slike koje ste postavili kao istaknute – featured ili u clanku. Uz pomoc alt tagova pretrazivaci otkrivaju sta je na fotografijama. Uz slike takodje su bitni i linkovi koji:

  • sa drugih sajtova klikom vode na Vas sajt
  • linkovi sa Vasih clanaka koji vode na neku od Vasih stranica

Uzevsi u obzir da na svetu postoji vise desetina miliona sajtova i da je fizicni neizvodljivo da bilo koji pretrazivac ispita svaki sajt pojedinacno tako sto ce neko da klikce i upisuje u bazu podataka linkove, slike kljucne reci i td.. Vec za to postoje algoritni koji to veoma brze rade. Zato je potrebno postovati pravila koja se mogu pronaci bilo gde na internetu.


SEO Marketing preko drustvenih mreza

Ovo cu Vam pojasniti u samo nekoliko recenica. Svim pretrazivacima ukljucujuci i Google giganta skrece paznju kad neko klikne link sa neke od masina kao sto su (Facebook, Youtube, Instagram..) koji vodi do vaseg sajta vaseg sajta. Isto tako ako taj neko samo klikne na taj vas link i ne provede izvesno vreme na vasem sajtu, za google to znaci da vas sajt ne sadrzi bas kvalitetan materijal za tu temu. I samim tim uz jedan klik dobija i neku negativnu ocenu koja ce uticati na ocenjivanje sadrzaja. Znaci koliko je bitno da se klikne link, potrebno je da sa druge strane klijent pronadje neku zanimljivost i ostane na vasem sajtu.

seo optimizacija i brzina sajta
Izrada sajtova seo optimizacija i usluge

SEO optimizacija je nauka. Jer kako vreme prolazi sve je vise i vise sajtova koji obuhvataju istu oblast. Postavlja se kao zadatak kako konkurente zaobici i prestici pitanje je sad.. Ne razmisljajte Vi o tome, bavite se vasim poslom a nama dozvolite da Vam pomognemo.

Mi kao Izrada sajtova smo dobro proucili ove tehnike i zato Vam predlazemo da iskoristite nase iskustvo i ukoliko imate sopstveni biznis iskoristite vasu internet stranicu i internet reklamom unapredite svoje poslovanje. U nase iskustvo se mozete uveriti i sami izjavama nasih klijenata, i ujedno ukoliko vec citate nasu internet prezentaciju, to znaci da smo privukli vasu paznju i pruzili vam potrebne informacije.