Online prodavnica i Woocommerce

Napraviti onlajn prodavnicu moze se ciniti napornim i kompleksnim poslom, ali WordPress je pre skoro 8 godina resio taj problem i ponudio dodatak, koji sada omogucava stvaranje elektronske prodavnice uz samo nekoliko klikova. On stice sve vecu popularnost jer korisnicima nudi mogucnost da brzo i jednostavno unaprede i prate svoje poslovanje, kao i da ostvare bolju saradnju sa potencijalnim klijentima. WordPress ima resenje za vas u vidu “WooCommerce” dodatka koji omoguvava jednostavnu prodaju i pretvaranje sajta u internet prodavnicu.

Zasto “WOOCOMMERCE”?

Naglim razvojem informacionih tehnologija i sve vecom upotrebom pametnih telefona, elektronsko poslovanje je trenutno izuzetno popularno zbog velikih mogucnosti koje nudi korisnicima, a pokretanje elektronske prodavnice samo je jedan od nacina za ostvarivanje dodatnih prihoda. Jednostavna pretraga na Google-u ponudice puno opcija, ali odabir profesionalne platforme je jednostavniji kada znate koja je najbolja.

Sta je potrebno znati o Woocommerce dodatku?

Posto smo u PRETHODNOM CLANKU zakljucili da je WordPress najbolji CMS, jer uz mnostvo dodataka koje pruza, takodje nudi i Woocommerce plugin koji na veoma jednostavan nacin on naseg sajta napravimo inline prodavnicu koju veoma lako mogu koristiti i ljudi koji nemaju pojma o tome kako se prave online prodavnice. Takodje pored jednostavne upotrebe imaju mogucnost i pracenja prodaje proizvoda. Izvestaju se mogu stampati i olaksati vodjenje evidencije o trenutnom brojnom stanju i raspolozivosti proizvoda.

Na sta treba obratiti paznju?

Kada je rec o kreiranju i postavljanju online prodavnica, mali preduzetnici imaju isti problem kao velike kompanije:

Koja je cena?

Pre svega izdvajamo prijatno korisnicko iskustvo koje sudeluje u prodaji proizvoda. Veoma jednostavna postavka samog odabira i pregleda proizvoda, do same kupovine i odabira nacina placanja su obelezja ovog dodatka. Narušavanje privatnosti je najveca briga vlasnika elektronskih prodavnica, i svakako nesto sto moze ugroziti i treba izbegavati po svaku cenu. Takvi problemi ne samo da ce dovesti u pitanje verodostojnost kupaca vec mogu izazvati vece probleme vama kao vlasniku firme. Treba povesti racuna o bezbednosti samog procesa placanja, koje se moze ugroziti na mnogo nacina. Kao sto je preusmerenje placanja na drugi sajt, ili gasenje nekih funkcionalnosti sajta. Redovno proveravanje statistike i analiza podataka sastavni su deo uspesnog sajta. Online prodavnicama je potreban jednostavan alat koji moze da prati statistiku, dâ uvid u posecenost, konverzije i zaradu, i pomocu kog se moze vrsiti analiza.
Najprofesionalnije resenje za sve, bar kada je u pitanju WordPress, je i bice „WooCommerce”, koji trenutno pokrece blizu 30% svih online prodavnica na internetu.

Zasto bas „WOOCOMMERCE” za vasu online prodavnicu?

Postoji puno razloga zbog kojih je bas ovaj dodatak pravi izbor za elektronsku prodavnicu, a mi ćemo navesti samo neke od najvažnijih.

  • OPEN SOURCE

Jedan od najvaznijih razloga za popularnost jeste to sto je besplatan, i sto spada u dodatke otvorenog koda, te mu programeri redovno mogu dodavati nove funkcionalnosti i ispravke. A u PRETHODNOM CLANKU smo naveli da WordPress zajednica kontinuirano radi na razvoju svoje platforme. Takodje, mogucnost novih tema i ekstenzija svakako su pozeljne kada imate ogranicena sredstva, jer omogucavaju fleksibilnu i jednostavnu onlajn prodaju.

  • PRIJATAN KORISNICKI INTERFEJS

Eksperimentisanje i sve veca upotreba tokom godina doveli su do prijatnog korisnickog interfejsa. Osim sto je takvo ujedno je i veoma jednostavno i samo odrzavanje ili azuriranje. Cak i ako niste tehnicki osposobljeni da upravljate web sajtom ili online prodavnicom, to vam nece predstavljati problem. Cak i sami prodavci mogu da filtriraju proizvode prema cenama i drugim karakteristikama.

Stalnim unapredjenjem platforme, svojim korisnicima jednostavnim izgledom je omoguceno neuporedivo lakse podesavanje internet strana. Aktivnost korisnika na sajtu ili prodavnici moze se pratiti do detalja u svakom pogledu od registracije do kupovine. Takodje mozete potencijalnim kupcima predloziti proizvode koji su slicni rezultatima njihove prethodne pretrage. S druge strane, i korisnici ce lako pronaci podatke o svojim prethodnim kupovinama. Azuriranja statusa kupovine ili dostave kupljenog proizvoda, podesavanja mogucnosti dostave i poreza. Sve to utice na korisnički utisak o prodavnici, a sto su korisnici zadovoljniji to ce i uspeh prodavnice biti veci.

  • JEDNOSTAVNA ANALIZA

Jedna od najvaznijih odlika ovog WordPress-ovog dodatka jeste sto omogucava analizu korisnicke istorije na sajtu, ali i predvidjanja, i tacnu i razumljivu analizu uspesnosti. Mogucnost pregleda ukupne prodaje, prodaje po datumima, prosecan broj porudzbina, pojedinacnu statistiku odredjenog proizvoda, recenzije, stanja na lageru i ukupnih performansi prodavnice, svakako da pozitivno uticu na unapredjenje poslovanja u vasoj firmi. Dodatak „WooCommerce” svaki podatak prikazuje u grafikonima koje je jednostavno tumaciti.

  • INTEGRISANE DRUSTVENE MREZE

Ulaganja u digitalni marketing znatno se smanjuju kada posetiocima omogucite jednostavno deljenje strana i proizvoda na drustvenim mrezama, a ovaj dodatak ce zadovoljiti i najzahtevnije korisnike.

  • SIGURNOST

WordPress je pouzdana i sigurna platforma na kojoj je lansirano više od 20% svih vebsajtova. Svi sigurnosni propusti resavaju se izuzetno brzo, a sigurnosna azuriranja cesca od primecenih bagova.Uz njega WordPress zajednica takodje dosta paznje posvecuje „WooCommerce” dodatku.

  • PODRSKA

Cesta briga vlasnika elektronskih prodavnica jeste pitanje sta ce se desiti ako dodje do problema na sajtu. „WooCommerce” svojim korisnicima nudi stalnu tehnicku podrsku u vidu foruma i video tutorijala, a osim toga citava online zajednica posvecena Wordpresu rado ce ukazati na probleme i ponuditi resenja.

Rezime

WooCommerce dodatak je dobar izbor za pokretanje internet prodavnice, cak iako niste IT strucnjak ili ste potpuni pocetnik. Odlikuje ga puno kvalitetnih strana koje resavaju najcesce brige i potrebe vlasnika online prodavnica. Veoma se jednostavno integrise u postojeci web sajt, sa prilagodjenim interfejsom i mnostvom funkcionalnosti. Odabir dodatka WooCommerce za svoju online prodavnicu je pravi potez.

Ukoliko zelite vasu online prodavnicu stojimo vam na raspolaganju IZRADA ONLINE PRODAVNICE