Izrada sajta u wordpress-u

Ukoliko Vam je neophodan sajt, najbrzi nacin je ako koristimo besplatan CMS system.

Za pocetak sta je to CMS system?

CMS je skracenica od engleskih reci Content Management System, sto bi u prevodu znacilo sistem za upravljenje sadrzajem – u ovom slucaju internet prezentacije. Posmatrajte CMS kao mogucnost, nacin da sami menjate sadrzaj na vasem sajtu ili dodajete novi, odnosno da odrzavate vas sajt, a da pritom ne morate da poznajete tehnike programiranja niti bilo sta od onoga sto je bilo potrebno da se sajt napravi.

WordPress je poceo kao platforma za blog, dans to je vec profesionalna platforma za kreiranje ozbilnjih sajtova, i sto je najvaznije vrlo jednostavno se kreira novi sadrzaj. O kvalitetu WordPressa dovoljno je napomenuti da se vec vise od 10 godina razvija, vise od 60% sajtova je napravljeno na ovoj platformi. Mi radimo sajtove u WordPressu. Takodje radimo i redizajn sajtova, odnosno stare staticke sajtove integrisemo u WordPress.

Izrada sajta u WordPress-u znacajne prednosti

Prednosti su sledece:

  • Za nekoliko minuta instalirate platformu u kojoj mozete samostalno da menjate sadrzaj(slike , tekst, itd)
  • Imate vec napravljene besplatne teme koje mozete da koristite uz samo nekoliko klikova
  • Imate gotove dodatke koji se instaliraju sa par klikova (slider, banner, social media, itd.)
  • Uz dokumentaciju koja se nalazi na zvanicnom sajtu odabranog CMS-a (WordPress, Joomla, Drupal..) , takodje postoji dosta tutorijala na internetu koji vam mogu pomoci prilikom instalacije ili osnovne konfiguracije odabrane platform

Mane ukoliko nemate iskustvo u programiranju:

  • Ne mozete samostalno da menjate izgled teme ili nekog odabranog dodatka
  • Ne mozete da napravite temu ili dodatak po svojoj zelji
  • Sto se tice bezbednosti nije preporuka da to radite sami jer postoji mnogo nacina kojim zlonamerni korisnici mogu da naruse integritet vase web prezentacije.

WordPress je lokalizovan na srpski jezik

Velika prednost ovog sistema je sto je u potpunosti lokalizovan ili ti preveden na mnoge svetske jezike, ukljucujuci i srpski. Osim prevoda adminstarotorskog kontrol panela,izrada sajta je moguca kao izrada multijezicnih web stranica. Ako vas interesuje izrada WordPress sajta na vise jezika pogledajte dodatke WPML ili Polylang, sa kojima ce te efikasno prevesti stranice, menije, kategorije, oznake. Sa administartorske strane mozete korisnicima odrediti naloge i prava sta mogu i smeju da rade u okviru sajta, ko moze samo dodavati clanke, ko ih može menjati i odobravati komentare itd.

SEO optimizacija WordPress sajta

Sa WordPress -om SEO optimizacija nije bila nikada laksa, napravljen je tako da 99% procenata sam odradi i resi sve probleme koji obicni korisnici i ne znaju a veoma su vazni prilikom optimizacije sajta. Ako ste se cudili zasto sajtovi kreirani u WordPress-u su odlicno rangirani na Google, mozda vam je sada jasnije. Vas zadatak je da napravite dobar sadrzaj, napravite adekvatne naslove i meta tagove, opis sajta. WordPress stranice se najbrze indeksiraju, jer Google prepoznaje WordPress platformu i cesce posecuje vas sajt kako bi indeksirao nove stranice.

Najveca prednost izrade sajta u WordPress -u

Ono sto WordPress cini superiornim je sto se radi o Open-source platformi na kojoj rade hiljade programera iz celog svieta kako bi svakom novom verzijom sto vise unapredili ovaj sistem. Svakom novom verzijom je lakse raditi sajt u worpressu. Nove verzije izlaze nekoliko puta godisnje, i moj savet je da ga uvek redovno azrurate kako bi izbegli sigurnosne propuste. WP je uskladjen sa svim W3C standardima, sto omogucava pravilan prikaz web stranice u svim pretrazivacima.

Ukoliko zelite sajt u WordPress -u kontaktirajte profesionalce IWS Studio